• FilmHUB OOST

En Actie! Filmeducatie en beeldcultuur in het onderwijs

Op donderdag 12 maart organiseerde Cultuur Oost de vijfde Oploop in Veluvine, Nunspeet. Deze bijeenkomst was bedoeld om cultuurprofessionals, beleidsmakers, schoolleiders en ondernemers te inspireren met verschillende workshops om zo zelf de kracht van kunst te ervaren. Een dag waar veel ruimte was voor ontmoeting en uitwisseling. Ook FilmHUB Gelderland was aanwezig om te praten over het belang van film- en beeldeducatie.

BAKKIE BIKE CINEMA

"Wat een prachtige manier om aandacht te vragen voor film- en beeldeducatie", riep een bezoeker toen ze de kleine fietsbioscoop zag. Met deze Bakkie Bike wilde FilmHUB GLD de bezoekers laten ervaren wat filmeducatie kan inhouden. We toonden in de fietsbioscoop filmpjes van SchoolTV: Wat kijk je nou? waarin bijvoorbeeld wordt uitgelegd wat het effect is van verschillende camerashots, goed acteerwerk en het juiste geluid. Bij de Bakkie Bike kon het team van FilmHUB GLD in gesprek met de bezoekers en beantwoorden zij vragen over bijvoorbeeld het inzetten van filmeducatie bij de kunsten.

STATAFEL SESSIE

Aan het einde van de middag begon onze deelsessie waar bezoekers in gesprek konden gaan met drie sprekers uit de wereld van filmeducatie over hoe de aandacht voor beeldtaal en film versterkt kan worden in het onderwijs.


Arjen Nicolai van Gigant Apeldoorn vertelde over het Scholierenfilmfestival voor

vo-scholieren. Hij begon zijn gesprek met de vraag:

Ik heb een scholieren festival (buiten schooltijd). Hoe verbind ik dit met het curriculum van de school en hoe ga ik dit gesprek met de scholen aan?

Hij vertelde hier ook dat het belangrijk is om de leerlingen actief te betrekken in het voorbereiden van een filmfestival en ze zo een plek te geven in plaats van ze alleen te betrekken op de dag van het filmfestival zelf.


Michiel Vaanhold, filmmaker en vakdocent van Bekijk 't, startte zijn gesprek met de vraag:

Hoe zorg je ervoor dat film niet bij een eenmalige projectdag blijft, maar wordt geïntegreerd in het onderwijs en gedragen wordt door een school?

Daarbij kwam ter sprake dat het niet nodig is dat de leerlingen zelf een professional worden in het maken van film, het is de bedoeling dat je leerlingen kennis laat maken met film en het maken van film en dat daarvoor wel professioneel lesmateriaal en tutorials beschikbaar moeten zijn. Zodat het in elke les op een makkelijke manier toegepast kan worden.


FilmHUB GLD besprak aan de hand van verschillende stellingen wat de mogelijkheden en kansen zijn in film- en beeldeducatie en ging zo een interessant gesprek aan met het publiek. De onderwerpen die aan bod kwamen gingen over het opstellen van een kijklijst, net zoals de leeslijst en canon voor geschiedenis al een begrip in het onderwijs zijn, of beeldtaal net zo belangrijk is als lezen en schrijven en dat er eventueel een opleiding tot docent Film moet komen of dat een master-opleiding al voldoende is.


Samen met het publiek kwamen er mooie gesprekken tot stand, met allemaal een eigen kijk op het onderwijs en film. Een dag waar we veel kennis met elkaar hebben kunnen delen.


MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.


#filmeducatie

024 3818122

  • Instagram
  • Facebook
  • Grey LinkedIn Icon

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?  Schrijf je hier in. 

©2019 by FilmHUB OOST