• Laura

Filmles op afstand: maken

Ons dagelijks leven is de afgelopen weken op z’n kop gezet. Scholen moeten hun onderwijs anders inrichten, schoolvoorstellingen in filmtheaters zijn afgelast en waar mogelijk blijft iedereen zoveel mogelijk thuis. Kortom, alles is even anders. In onze vorige blog deelden we tips om film in te zetten bij het lesgeven op afstand. In deze blog zetten we een aantal suggesties op een rij om thuis aan de slag te gaan met het maken van films. Waarom? – Als uitdagende aanvulling op een schoolopdracht of gewoon tegen de verveling!

STOP MOTION I Alle leeftijden

In deze filmtechniek worden foto’s achter elkaar gezet en snel afgespeeld.

Doordat iedere foto net iets anders is, ontstaat er een bewegend beeld. Het is een filmtechniek die leerlingen thuis kunnen uitvoeren met behulp van een app zoals stop motion studio. Laat leerlingen bijvoorbeeld een item uit de lesstof verbeelden in een stop motion. Met het stappenplan van Kidsweekof Klokhuis kunnen leerlingen uit het primair onderwijs makkelijk zelf aan de slag. Of kijk de online workshop van

Go Short over stop-motion.


JEF makers YouTube-kanaal I Onderbouw vmbo/havo/vwo

Op dit YouTube-kanaal vind je handige tutorials gemaakt door jongeren van de JEF makers-club. Zo leggen ze uit hoe je van een wc-rol een statief maakt of hoe je kan vliegen zonder green screen. Leuk om te delen met leerlingen of om hen te inspireren zelf een tutorial te maken. Op de site van JEF zijn stappenplannen te downloaden voor bijvoorbeeld het maken van een animatie. 


Meer met film I Groep 1 t/m 8

In deze lesbrief van Eye en Taartrovers staan veel korte doe-opdrachten die gemakkelijk thuis uit te voeren zijn. Hang bijvoorbeeld een wit laken op en laat kinderen van karton figuren maken voor een schaduwspel.


De Filmfabriek I Groep 1 t/m 8

De Filmfabriek is een doorlopende leerlijn voor filmeducatie, ontwikkeld door filmhuis Concordia. De leerlijn bevat onder andere 8 lessen waarin de leerlingen zelf leren om een korte speelfilm te maken. Deze lessen zijn gratis beschikbaar via LessonUP en behandelen verschillende thema’s die bij film maken horen bv. verhaal, acteren en geluid. 


Filmworkshops vanuit huis I Groep 1 t/m 8

De toonwerkplaats biedt speciale filmprojecten die klassen nu samen vanuit huis kunnen doen. Leerlingen nemen een kort filmpje op en geven elkaar een bal door of zijn verbonden via de draad van Ariadne.


Maak een thaumatroop I Groep 1 en 2

Je kunt de thaumatroop zien als de vroege voorloper van de film. Als je beelden heel snel achter elkaar afspeelt, ontstaat er een illusie van bewegend beeld.

Met dit werkblad van Cinekid maken kinderen makkelijk zelf een thaumatroop.

Leuk als onderdeel van een les voor kleuters over film en illusie. 


Reportagecursus van Klokhuis I Vanaf groep 6

Met de Klokhuis reportagecursus leren kinderen om stap voor stap een reportage te maken. Er wordt uitgelegd hoe je onderzoek doet voordat je een reportage maakt, hoe je een script maakt en waar je op moet letten als je gaat filmen. Het maken van een reportage kan een mooie basis zijn voor een grote lesgeven-op-afstand-opdracht rondom een thema zoals lente of huizen. 


Unicef Kinderrechtenfilmfestival I Vanaf groep 6

Laat leerlingen een kinderrechtenfilm maken. Het hele schooljaar kan je meedoen aan het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Met de gratis app, docentenhandleiding en lesmateriaal maak je gemakkelijk met je klas een Mini Movie.


Thuis Een Eind Film Maken I Groep 8

Voor veel 8ste groepers dreigt de eindmusical of eindfilm dit jaar niet door te gaan. Maar verschillende organisaties zoals de Toonwerkplaats en Hollywood in de klas bieden een leuk alternatief waarbij leerlingen vanachter hun eigen laptop, tablet of telefoon scenes opnemen die aan aan elkaar worden gemonteerd tot een eindfilm.


Pitch documentaire I Onderbouw vmbo/havo/vwo

Laat leerlingen een pitch schrijven voor een documentaire met dit werkblad van MovieZone. Ze bedenken waarom het onderwerp geschikt is voor een documentaire, wat de belangrijkste verhaallijn is en wie het publiek zal zijn. 


Look@me Lesprogramma I Onderbouw vmbo/havo/vwo

Met behulp van een stappenplan maken leerlingen in vier lessen een filmpje. Ze denken na over het verhaal, maken een storyboard, denken na over de camerastandpunten en monteren.


Stop Motion Tutorial l Onderbouw/bovenbouw vmbo

In deze tutorial legt Michiel Vaanhold uit hoe leerlingen hun biologieboek tot leven kunnen brengen door het maken van een stop motion video. Lees ook de voorbeeld lesbrief, hier staat de werking van het oog centraal, maar de invulling van de opdracht is zelf te bepalen.


Tutorial Reclame Maken l vmbo T l Nederlands

In deze tutorial legt Stefan Schoorl uit hoe jouw leerlingen een kort reclamefilmpje maken. Ze oefenen bij het maken van een reclamefilmpje hun taalvaardigheden (schrijven tekst en filmplan) en leren meer over de inzet van beeldtaal met daarbij de verschillende filmperspectieven.


Programmeer je eigen bioscoop of filmtheater! I Bovenbouw vmbo/havo/vwo

Leerlingen denken na over hoe je een filmprogramma kan samenstellen voor een filmhuis en hoe dit bij een bepaalde doelgroep kan aansluiten. 


Scripts Rian Johnson I Bovenbouw havo/vwo

Een cadeautje van schrijver-regisseur Rian Johnson. Hij heeft (bijna) al zijn scripts online gezet, waaronder die van Brick en Knives Out. Leuk om te lezen, of om een virtueel toneelstukje mee op te voeren met je vrienden.  De scripts zijn in het Engels.


48 HOUR Film: Stuck at Home I Bovenbouw vmbo/havo/vwo

48 hours komt met verschillende filmchallenges om te doen vanuit huis. Iedere vrijdag wordt er een uitdaging bekend gemaakt en wordt iedereen uitgenodigd om in 48 een film te maken. De enige voorwaarde is dat je dit vanuit je eigen huis filmt. De site is in het Engels.

Als FilmHUB OOST hebben we twee flyers ontwikkeld met praktische en leuke lesideeën waarbij bewegende beelden of film centraal staan. Deze opdrachten zijn met een paar aanpassingen makkelijk vanuit huis uit te voeren of kunnen een inspiratie zijn voor een nieuwe opdracht: 

Ik werk in of met het primair onderwijs I Ik werk in of met het voortgezet onderwijs

HANDIGE APPS VOOR FILM MAKEN

  • 2d3d.gratis - Hier vind je een verzameling van goede gratis software en Nederlandstalige trainingen. Geselecteerd door Bart Valkenier, vmbo-docent film en media uit Zwolle. Per programma geeft hij de moeilijkheidsgraad aan.

  • Cinekid AppLab - Cinekid geeft in hun AppLab een overzicht van verschillende apps die zij geschikt vinden voor kinderen.

  • Foto’s - Windows moviemaker bestaat niet meer maar bij Windows 10 kan je video’s bewerken met foto's. Je kan muziek toevoegen, beelden inkorten en spelen met overgangen. Het programma is overzichtelijk en geschikt voor het primair onderwijs.

  • iMovie - Op de meeste iPhones en iPads is iMovie terug te vinden. Een gratis en toegankelijk bewerkingsprogramma van Apple. Net iets meer opties dan bij foto’s en door de duidelijke icoontjes fijn om te gebruiken.

  • Stop motion studio - Deze gratis app wordt vaak getipt door filmdocenten. De app biedt handige hulpmiddelen, zoals het ingebouwde rooster waarmee objecten goed kunnen worden gepositioneerd. Filmpjes kunnen direct in de app bewerkt worden. 

  • Adobe Premiere Rush - Dit Adobe-programma is gratis en toegankelijker dan zijn grote broer Premiere Pro. Je hebt veel mogelijkheden om filters en teksten toe te voegen en de indeling is overzichtelijk waardoor leerlingen er snel mee aan de slag kunnen.

  • LEGO Movie Maken - Zelf een animatie met LEGO maken? Dat kan! download deze gratis app op de smartphone of tablet en ga meteen aan de slag. Bouw zelf een decor van LEGO en breng de poppetjes tot leven in jouw eigen LEGO Movie!


MEER WETEN?

Heb je vragen, opmerkingen en/of aanvullingen? Neem dan contact met ons op via info@filmhuboost.nl of 024-3818122.


#tipsvoorthuis #tips #lesmateriaal #po #vo

  • Facebook
  • LinkedIn

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?  

Schrijf je hier in. 

2016-Concordia-logo-Film-Theater-Beelden

©2021 by Filmhub Oost