• Roel

Overzicht van Film- en beeldeducatie in Gelderland

“HUB? Waar staat die afkorting voor?”. Een vraag die ons, zeker in het begin, vaak gesteld werd. Hub is een Engels woord voor knooppunt. En dat is wat FilmHUB Gelderland wil zijn: een regionaal knooppunt voor film- en beeldeducatie, voor en samen met partners uit Gelderland op het gebied van film en onderwijs.

Eén manier waarop we onze knooppunt functie vervullen is door het bieden van een overzicht van culturele organisaties, coördinatiepunten cultuureducatie en het bestaande onderwijs in Gelderland.


HOE DOEN WE DAT?

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan het creëren van een ordentelijke infographic waarin we laten zien wat er gebeurt op het gebied van film- en beeldeducatie in Gelderland. We bieden een overzicht van het aanbod: filmtheaters, festivals, cultuurcentra, bibliotheken, bedrijven, platformen, vakdocenten, coördinatiepunten cultuureducatie, zowel per gemeente als voor de hele provincie. Daarnaast bieden we een overzicht van alle po en vo scholen in Gelderland.


Door inzicht en overzicht van het bestaande aanbod en de scholen in Gelderland te bieden, kunnen het onderwijs en andere partners beter geadviseerd worden en bovendien zelf beter hun weg vinden naar elkaar. Zo verbinden we organisaties in de regio. Ook komen kansen bloot te liggen, doordat de zogenoemde witte vlekken - de plekken waar nog weinig gebeurt - zichtbaar worden. Scholen, bibliotheken, filmtheaters of vakdocenten die geïnspireerd en geënthousiasmeerd zijn, kunnen daarop inspelen en een nieuw film- en beeldeducatie project starten.


HOE WERKT HET?

Klik op een gemeente op de kaart of vul je postcode in. Onder de kaart verschijnt onder het tabblad 'Aanbod per gemeente' een overzicht van organisaties maar ook bijvoorbeeld van vakdocenten in die gemeente. Dit aanbod kan worden gefilterd op type (zoals bibliotheken) en op de beoogde competentie van het aanbod. Daarbij maken we onderscheid tussen kritische kijkers en mediacreatieve makers. Zo kun je gemakkelijk kijken welk aanbod geschikt is voor jouw klas of voor een schoolvoorstelling. Ben je op zoek naar een overzicht van de scholen in een gemeente? Klik dan op het tabblad 'Scholen per Gemeente'.


WAT ZIJN KRITISCHE KIJKERS EN MEDIACREATIEVE MAKERS?

In een samenleving vol beeldtaal zijn kritische kijkers in staat dit actief te ontleden. Ze reageren op wat ze zien en kunnen dit binnen de context plaatsen. Ze zien wat er is én wat er niet is, en stellen daarover vragen.

Mediacreatieve makers zijn creatief en technisch vaardig. Met bewegend beeld kunnen zij een eigen verhaal vertellen of een eigen boodschap overbrengen. Ze zijn zich daarbij bewust van de invloed die hun keuzes op anderen hebben.


MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over de infographic of de genoemde aanbieders/scholen? Ken jij nog een tof project dat er nog niet in staat? Heb je verbeterpunten voor ons? Laat het ons weten via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.


#filmeducatie #netwerk

024 3818122

  • Instagram
  • Facebook
  • Grey LinkedIn Icon

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?  Schrijf je hier in. 

©2019 by FilmHUB OOST