• Laura

Filmles geven op afstand: Kijken

In deze lastige situatie rondom het Corona-virus is het belangrijk om elkaar te helpen. Scholen zijn druk om hun onderwijs anders in te richten, schoolvoorstellingen in filmtheaters zijn afgelast en waar mogelijk blijft iedereen zoveel mogelijk thuis. FilmHUB OOST komt met een aantal handige en leuke kijktips om films, al of niet met lesmateriaal, in te zetten bij het lesgeven op afstand. Of om je kind dat zich verveelt nuttig vermaak aan te bieden.


Deze blog wordt voortdurend vernieuwd en aangevuld met meer en nieuwe ideeën.

Online is het aanbod van geschikte films voor het onderwijs groot. Vaak is er ook bijpassend lesmateriaal beschikbaar. Op dit moment is vanwege de Corona-crisis veel aanbod gratis toegankelijk.


Film in de klas I Geschikt voor: groep 1 t/m 8 en vmbo/havo/vwo

Schooltv, het Nederlands Film Festival en NPO hebben een aantal Nederlandse films speciaal voor het onderwijs geselecteerd, aansluitend bij de belevingswereld van leerlingen. De films kunnen worden gebruikt om leerlingen bewust te leren kijken. Elke eerste film per doelgroep bevat een link naar gratis lesmateriaal in LessonUP.


Kijk-goed I Geschikt voor: groep 1 t/m 8 en vmbo/havo/vwo

Een database van filmtitels geschikt voor filmeducatie. Bij elke titel toont de site onderwijsniveau, bijzonder filmaspect, onderwijsthema en lesmateriaal.


IDFA (Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam)

Geschikt voor: groep 1 t/m 8 en vmbo/havo/vwo

Hier vind je de beste documentaires voor po, vo en mbo; inclusief begeleidend lesmateriaal. Op dit moment gratis toegankelijk.


Movies that Matter I Geschikt voor: groep 1 t/m 8 en vmbo/havo/vwo

Bij korte films of filmfragmenten zijn verschillende gratis leerpaden met opdrachten beschikbaar. Leerpaden zijn kant en klare lessen die leerlingen individueel kunnen uitvoeren. Als docent is het mogelijk om de antwoorden van je leerlingen in te zien waardoor een leerpad ook als huiswerk meegegeven kan worden. Naast de leerpaden is er via de website veel gratis lesmateriaal per film beschikbaar.


Schooltv thuis I Geschikt voor: groep 1 t/m 8 en vmbo/havo/vwo

Schooltv.nl facilitert leerkrachten en docenten in hun lessen op afstand. Maak zelf je afspeellijst met video’s voor je leerlingen op ‘Mijn Schooltv’ en deel deze via mail of WhatsApp. Je kan ook een tekst of opdracht toevoegen. Op deze manier kunnen de leerlingen thuis met de door jou geselecteerde video’s werken. 1) Log in op ‘Mijn Schooltv’. 2) Kies een video en zet de video in een afspeellijst. 3) Ga naar ‘Mijn afspeellijsten. 4) Ga naar ‘bewerken’ en bewerk titel en tekst. 5) Deel je afspeellijst. Ook via NPOstart kun je het aanbod van Schooltv kijken.


Zappbios I Geschikt voor: groep 1 t/m 8

De mooiste kinderfilms kijk je gratis in Zappbios.


Cinekid I Geschikt voor: groep 1 t/m 8

Cinekid maakte met behulp van de VPRO Cinema een selectie van de 15 beste jeugdfilms. De films zijn nu gratis te bekijken via NPO Start.


Brief van de koning verfilmd I Geschikt voor: onderbouw vmbo/havo/vwo

Netflix heeft voor het eerst een Nederlands boek verfilmd! Het schitterende klassieke jeugdboek De brief voor de koning (1962) is een internationale Netflix-serie geworden: The Letter for The King. Vanaf 20 maart te zien, alleen op Netflix.


My Darling Quarantine I Geschikt voor: vmbo/havo/vwo

Go Short is onderdeel van het nieuwe, online korte filmfestival My Darling Quarantine. Het festival is gestart op maandag 16 maart en gaat zolang als nodig door. Elke week presenteert het festival een programma van zeven korte films die je gratis kunt bekijken.


Short of the Week

Op deze website vind je honderden gratis interessante, artistieke, prikkelende en ontroerende korte films. Kies een documentaire, een animatie of anders.


Taartrovers Thuis I Geschikt voor: groep 1 en 2

Hier vind je de komende tijd korte films voor peuters en kleuters. Films die inspelen op hun verbeelding en ze met andere ogen naar de wereld om zich heen laten kijken. Ga op ontdekking met film in je eigen huis, tuin en balkon.


ABCine I Geschikt voor: groep 1 t/m 3

Leer het alfabet met scènes uit iconische films. Kinderen leren via de app het lezen het schrijven van het alfabet op een speelse manier.


15 keer kijken! I Geschikt voor: groep 1 t/m 8

Zappdoc, Cinekid en IDFA slaan de handen ineen en stellen de vijftien mooiste jeugddocumentaires met bijzondere, waargebeurde verhalen beschikbaar voor alle thuiswerkende kinderen. 


Het Perfecte Filmscript I Geschikt voor: vanaf groep 6

Bij het maken van een film komt veel kijken. Maar wat maakt een film succesvol? Door veel films en hun succes of flop te analyseren wordt het voorspellen van succes door computerprogramma’s steeds nauwkeuriger. In deze opdracht leer jij hoe je zelf een film kunt analyseren.


Raised by Krump I Geschikt voor: vmbo/havo/vwo

Een lesbrief bij de korte documentaire Raised by Krump van regisseur Maceo Frost uit 2016. De lesbrief bestaat uit een reeks vragen waarin beeldvorming, stereotypen, vooroordelen en ‘nurture versus nature’ aan bod komen, en sluit aan bij het thema ‘jongeren’ van het vak maatschappijleer.


Kort voor Kids I Geschikt voor: groep 1 t/m 8

Iedere week biedt Eye een oude, nieuwe, grappige of mooie korte film met een spel-, speur of maakopdracht. Leerlingen kunnen er meteen mee aan de slag. Thuis, of in de klas.


Andere On Demand platforms: Picl (filmtheateraanbod), CineTree (arthousefilms, code: samenthuis), Mubi (films)


MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.


#tipsvoorthuis #tips #lesmateriaal #po #vo

024 3818122

  • Instagram
  • Facebook
  • Grey LinkedIn Icon

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?  Schrijf je hier in. 

©2020 by FilmHUB OOST