• FilmHUB OOST

WINACTIE | Eindfilm i.p.v. musical met Hollywood in de Klas

Een eindfilm maken met groep 8 i.p.v. een musical, dat kan best een uitdaging zijn. Met de eindfilmpakketten van Hollywood in de Klas wordt het een makkie. In deze blog lees je hoe Manon, leerkracht op basisschool Het Hofpark, het maken van zo'n film heeft ervaren. Bovendien mogen wij maar liefst vijf van deze pakketten gratis weggeven, kijk onderaan de blog voor de winnaars!

EINDFILM MAKEN MET HOLLYWOOD IN DE KLAS

Hollywood in de Klas is in 2003 gestart door Filip Braams als Brede School-project in Rotterdam. Het idee: op een laagdrempelige en creatieve manier films maken met kinderen, waarbij de gemaakte films ook door neutrale kijkers worden gewaardeerd.

In 2005 is Hollywood in de Klas begonnen met de eindfilms, eerst in Rotterdam en twee jaar later op diverse scholen elders in Nederland. Een eindfilmpakket is verkrijgbaar vanaf €37,50 en wordt aangeboden met of zonder filmcoach.


ERVARINGEN VAN EEN LEERKRACHT

Manon Kalksma-Grootendorst is leerkracht op basisschool Het Hofpark en maakt dit jaar voor de tweede keer een eindfilm met groep 8. We vroegen haar naar haar ervaringen.


Wat wordt er op jouw school al gedaan met film(educatie)?

"Bij ons op school hebben de midden- en bovenbouw leerlingen de afgelopen periode een workshop vloggen gehad. Verder hebben we met de eindgroep vorig schooljaar voor het eerst een eindfilm gemaakt."


Waarom kies je voor een eindfilm in plaats van een eindmusical?

"We merkten dat de musical de bij diverse leerlingen teveel spanning opriep. Leerlingen blokkeerden op het podium. [...] Omdat we wel graag een mooi afscheid met ze willen maken, [...] hebben we gekozen voor de eindfilm. Op de middag/avond van de première hoeven ze dan alleen maar te genieten van zichzelf op een groot scherm. De film draaien wij in de Gigant in Apeldoorn in een echte filmzaal en de kids lopen over een rode loper naar binnen. We hebben twee premières: één ’s middags voor alle leerlingen van de school en één ’s avonds voor ouders, broers/zusjes en/of opa’s en oma’s. Dan laten we ook de filmbloopers zien."


Hoe gaat het maken van zo’n eindfilm in z’n werk?

"Twee leerkrachten lezen [het script van] de film door en maken een lijst van de attributen die nodig zijn. [...] Vervolgens verdelen we de rollen in overleg met de leerlingen. Daarna maken de leerkrachten een overzicht van de scènes en deze visualiseren we voor de kids, zodat ze precies weten hoeveel scènes we gaan opnemen en wanneer en wie er dan moeten acteren. Onze ondersteuner, die 5 dagen werkt, neemt alle scènes op."


Heb je tips voor docenten die ook een eindfilm willen maken met hun klas?

"Plan het qua tijd ruim in. Zorg dat alle attributen op school zijn en ook blijven. Zorg dat zeker twee personen volledig op de hoogte zijn van wat er gaat gebeuren en laat steeds dezelfde persoon opnames maken. O ja, en druk de opname knop alvast in voordat de opname begint en laat de opname nog even doorlopen als de scene afgelopen is. Dat is handiger voor het monteren van de film!"


WINACTIE

Lijkt het jou ook leuk om een eindfilm te maken met je klas? En wil je kans maken op een gratis pakket van Hollywood in de Klas? Wij mogen maar liefst vijf pakketten van de film 'De V-Factor' weggeven! Klik hier om deel te nemen aan de winactie. En maak je geen zorgen om de materialen: wij stellen een techniekset beschikbaar met daarin alles wat je nodig hebt.


Let op: deze winactie is verlopen, meedoen is niet meer mogelijk.


DE WINNAARS

De winnaars van de WINACTIE: eindfilmpakket Hollywood in de Klas zijn bekend! De 5 winnaars zijn: Obs de Wijzer (Beneden- Leeuwen), KBS Jeanne D’Arc (’t Harde), OBS Den Aldenhaag (Zoelen), De Wingerd (Twello) en Martinus School (Millingen aan de Rijn). Natuurlijk hoeft het pakket niet gelijk dit jaar gebruikt te gebruiken, volgend jaar kunnen jullie ook aan de slag gaan met de film. Heel veel plezier en succes met het maken van jullie eigen eindfilm. Wij zien graag de resultaten!024 3818122

  • Instagram
  • Facebook
  • Grey LinkedIn Icon

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?  Schrijf je hier in. 

©2019 by FilmHUB OOST